Existuje mnoho možností ako si v karavane, obytke alebo lodi vylepšiť život. Všetci predajcovia matracov však povedia, že základom je dobrý spánok a predsa len tých asi 8 hodín je potrebné stráviť tak, aby sme dokázali prežiť v dobrej kondícii a nálade tých zvyšných 16. Plonkovné cca 10cm matrace uložené často na tvrdej skrinke (nad nádržou na vodu a nad boxom pre plyn) znamenajú, že tam sú možnosti to zlepšiť miernym poladením, využitím špeciálnej formy nadstavbového roštu. Sprievodným benefitom je, že matrace sa vetrajú aj zo spodu, pretože neležia na prekližke.

Zaujal ma systém FROLI, konkrétne model Star. Od tohto špecialistu na rošty existujú aj ďalšie možnosti (Travel a Zona) ale model Star , ktorý je tak nejak v prostriedku (aj kvalitou aj vlastnou výškou) ma presvedčil najviac. Je to celkom nenáročná skladačka pozostávajúca z plastových krížov vytvarajúcich raster pre umiestnenie pružiacich elementov. Všetko je plast, hmotnosť na dvojlôžko to moc nepridá (asi 6 kg).

Po krátkej rešerši na Youtube som zistil, že mnoho skúseností s Froli nie je. Čosi som našiel na kanále Waldhelden, čo je celkom sympaťák a jeho videá celkovo rád sledujem. Zistil som však, že neviem aké balenie objednať na našu francúzsku posteľ (priečne spanie 194cm, minimálna šírka 145cm a 164cm maximálne). Nakoniec som trochu zariskoval a objednal som na eshope Camping Wagner 2 balenia 70×200 Froli Star a jeden kus plastovej siete Froli. Celkovo aj s poštou z Nemecka (prišlo to DHL 3 dni po objednaní) som zaplatil v marci 2023 celkovo 320 Euro, čo je asi 8000kč. Čo je teda minimálne o 10% menej ako v CZ a SK eshopoch. Je to teda celkom pálka, ale vo svete karavaningu su to zjavne drobné. Najmä cena za tú plastovú sieť mi prišla nepatričná, v rýchlosti som však nedokázal nájsť rozumnejšiu alternatívu -bolo potreba vystužiť odklápací rošt nad garážou, ktorý bol zabudovaný priamo u Hobby (GOODSIDE®).

Samotná montáž je celkom jednoduchá a pozostáva z troch krokov. Náradie, ktoré potrebujeme sú eska pásky, zalamovací nôž (a.k.a kobercák), štípacie kliešte, nejaké kratšie vruty a akušrobovák. Prvým krokom bolo napnutie siete na odklápací rošt a jej zaistenie eskapáskami. Doporučujem nešetrit ani pásky, ani sieť Druhý krok je asi najviac časovo náročný, tým je zostavenie rasteru s plastových krížov. Tu by som doporučil jednu vec. Neponáhľať sa. Kríže umožnujú nastavenie v troch vzialenostiach, ja som to proste dal na stred. Väčšia vzdialenosť znamená mäkšie pruženie a kratšia znamená, že pružiace elementy sú bližšie seba takže tvrdšie, resp pre osoby s väčšou hmotnosťou. My máme spolu s manželkou do 140kg

Ideálne je začať rozložením krížov tak aby sa nezacvakli ale dostali sme predstavu na šírku a dĺžku, proste aby pružiace elementy v rohoch a vybraniach moc nechýbali a aj na druhú stranu aby sme nemuseli dokupovať polovičné elementy do neštandartných miest a najmä aby nám vyšli predelenia (napríklad v našom prípade vyklápateľný stred a 2 servisné dvierka na čerstvú vodu). Keď predstavu máme, nacvakneme si pár krížov takzvane do foroty, doporučujem následne v jednom rohu poistiť kratšími vrutmi. Postupujeme tak aby sme vytvorili kompletný raster s vedomím, ideálne zprava doľava. Zacvakávať kríže do seba ide v pohode ručne, takže netreba riešiť ani pribalený bazmek. Na predeleniach budeme musieť raster prerušiť, tam pomôžu kliešte alebo kobercák. Je veľmi dôležité aby sme aj na predeleniach dodržali vzdialenosť od seba a aj samotnú líniu (rovinu). Keď je raster hotový, doporučujem ešte pred finálnym upevňovaním nasadiť pár pružiacich elementov do rohov, na kraje predelení. Otestujme si, či to nedrhne napri pri zadných dverách, či ide voľne odkápať a vyberať čo potrebujeme. Následne eska páskami pripevníme raster k sieti a na pevných skrinkách použijeme vruty s podložkami a/alebo bez. Orežeme nepotrebné kraje rastra, zastriháme konce eska pások a základ máme hotový.

Samotné nasadenie pružiacich elementov je otázka pár minút. V balení (70×200) je 50 tmavomodrých základných pružiacich elementov, 10 svetlomodrých mäkších elementov (pod ramená a torzo tela), 60 rastrových krížov a 10 napínacích červených krížov k dodatočnej úprave tvrdosti. Nasadzujeme ich vložením a pootočením o 90 stupňov. Začneme od hlavy, dáme 2 rady štandartných, nasledne 2 rady mäkkých a pokračujeme znova až k nohám znovu štandartými. Napínacie kríže som odložil a zatiaľ nepoužil. Tu je dobré mať napäti, že pružiace elementy môžne vymeniť a tak obrátiť aj smer spania. My sme sa rozhodli spať naopak ako to zmýšľal výrobca (jednak je hlava ďalej od vibrujúcej chladničky, nemusíme riešiť zakrývanie svetielok v kabíne a najmä sme proste tak zvyknutí spať aj doma)

Rozdiel v komforte je skutočne značný a dovolil by som si tvrdiť, že ide o jednu z najlepších dodatočných inestícií do obytky od jej nákupu. Treba mať na pamäti, že celé spanie sa zvýši o cca 4cm, takže lezenie na posteľ môže byť väčšia výzva ako doteraz. No a samozrejme aj horné skrinky budú bližšie, takže aby potenciál osviežujúceho spánku nezlikvidovala ranná rana do hlavy o skrinky 🙂

Dve balenia 70x200cm v pohode stačili, ostalo mi ešte celkovo 17 rastrových krížov a 17 pružiacich elementov (15 štandartných a 2 mäkké). Pokojne sa ozvite, ak by vám chýbali pri vašej montáži, určite sa dohodneme.